Wat zijn emoties en gevoelens?

Wat zijn emoties?

Emoties moeten stromen. Emoties moet je voelen. Een leven zonder emoties is als een boterham zonder beleg. Alleen jammer dat je soms iets op je brood krijgt wat je niet zo lekker vindt!

GEVOELENS EN EMOTIES ZIJN NIET HETZELFDE

Emoties zijn gevoelens, maar niet alle gevoelens zijn emoties. In het Nederlands hebben we er niet zoveel verschillende woorden voor. Dat duidt op onze nuchtere volksaard. De grens tussen deze verschillende gevoelens is vaak vaag. Toch onderscheiden we 4 soorten gevoelens:

1. basisinstinct

Deze impulsen houden ons in leven. Honger bijvoorbeeld, of overlevingsdrang. Ze zijn heel sterk, maar ze houden ons vaak voor de gek. Want is dat buffet echt meteen leeg als we ons er niet meteen opstorten? Onze emoties zijn vaak – maar niet altijd – op een van de existentiële gevoelens gebaseerd.

2. lichamelijke sensaties

Een prettige kriebel in de buik, sensualiteit en een voldaan gevoel. Maar ook buikpijn, hoofdpijn, en de pijn als je een arm gebroken hebt. Veel van deze gevoelens zijn een manifestatie van je emoties.

3. emoties

Emoties zijn als golven. Ze komen op en kunnen zo hoog worden dat ze je meeslepen. Je bent dan bang dat je nooit meer bovenkomt. De golf zwakt echter vanzelf weer af. Een emotie komt, en een emotie gaat. Je emotionele lichaam is nooit hetzelfde. Een emotie is een boodschap van je instinctieve lichaam die je ook vaak in je lichaam kan voelen. Een emotie zet je aan tot actie. We hebben het over blijdschap en enthousiasme, maar ook over angst, verdriet en jaloezie.

4. intuïtieve gevoelens

Een gevoel dat hiervandaan komt is stabieler en afstandelijker. Intuïtie uit zich ook vaak in dromen en in voortekenen.

De eerste drie soorten gevoelens zijn sterk aan elkaar verwant en komen uit het lichaam, het onderbewustzijn en het ego. De vierde komt uit een andere bron.

 

WAT WILLEN EMOTIES?

Emoties willen gevoeld worden. Daarom gaan ze niet weg als je ze negeert. Ze versterken zich en zetten zich vast in je lichaam waardoor je bijvoorbeeld spierspanningen krijgt. Je immuunsysteem kan ernstig verstoord raken door verwaarloosde emoties. Emoties gaan evenmin weg als je ze analyseert. Denken en voelen zijn twee verschillende manieren van doen. Het uiten van de emoties is ook niet perse noodzakelijk. Emoties willen gevoeld worden.

EMOTIES AANWAKKEREN EN VERWERKEN

Net zoals een golf opgestuwd wordt door de wind, wordt een emotie aangewakkerd door een gedachte. Een voorbeeld: je laat een wind in het openbaar. Er komt een vervelende emotie op: schaamte. Wat nu?

3 Scenario’s na het opkomen van een emotie

De emotie vergroten

  1. Oh nee, wat nu? Wat ben ik toch een loser!
  2. Door de gedachte wordt de schaamte (veel) groter
  3. Gevoelens van minderwaardigheid worden getriggerd
  4. De schaamte mengt zich met deze andere gevoelens

De emotie accepteren

  1. Bah, wat vervelend. Maar ik ben nu eenmaal niet perfect.
  2. De schaamte ebt weg

De emotie ontkennen

  1. Deze vervelende emotie bedreigt mijn zelfbeeld. Ik sluit me ervoor af
  2. Je kan je niet afsluiten voor slechts één emotie – andere emoties voel je dan ook minder goed
  3. De emotie wacht op het tijdstip dat hij wél gevoeld wordt. Hij verdwijnt niet.

Alleen in het tweede scenario heeft de emotie zijn taak uitgevoerd. Hij komt op, levert zijn boodschap af, en gaat weer weg. De emotie is onmiddellijk verwerkt.

In het eerste en het derde scenario moet dit nog gebeuren. Niet verwerkte emoties mengen zich met andere onverwerkte emoties en gaan zich vastzetten in het lichaam. Andere emoties kunnen dan ook niet meer goed stromen. En dat is jammer, want hoe beter je emoties stromen, hoe levendiger jij je voelt!

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *