Van spijt kan je leren

spijt

Spijt is een zogenaamd negatieve emotie. Je hebt spijt van iets dat je wel, of iets dat je juist niet gedaan hebt. Had je nu maar niet zoveel gedronken op dat personeelsfeestje, en had je nu maar niet aan je vriend verteld dat jij je zorgen maakt omdat hij zo vaak moet overwerken. Heb je nu terecht of ten onrechte spijt? En doet dat er wat toe?

NOOIT ERGENS SPIJT VAN HEBBEN

Je kent ze vast wel: de mensen die zo stoer zeggen dat ze nooit ergens spijt van hebben. Want je kunt er toch niets meer aan veranderen. Onderdrukken ze deze vervelende emotie of hebben ze écht nooit ergens spijt van?
Dat kan alleen als ze totaal onthecht zijn van de gevolgen van hun daden. En zelfs dan kan het gevoel vroeger of later nog steeds opduiken. Gelukkig kunnen wij ons ook van spijt ontdoen – gewoon, door naar de boodschap te luisteren.

WANNEER HEB JE ERGENS SPIJT VAN?

Je hebt spijt wanneer je vindt dat je verkeerd gehandeld hebt, een foute keuze hebt gemaakt, of dat je dom of onoplettend bent geweest. Je denkt dat je door dit gedrag kansen hebt gemist, of dat je ongewenste situaties hebt veroorzaakt. Doordat je op het personeelsfeestje dronken op de bar hebt gedanst, word je niet meer als de ideale kandidaat voor die promotie gezien. En je vriend is boos op je, omdat hij vindt dat je hem niet genoeg vertrouwt.

LUISTEREN, EVALUEREN EN VERDER GAAN

Soms is je gevoel van spijt een authentieke emotie, maar heel vaak komt het voort uit je script – je (voor)geprogrammeerde patronen. Behandel ze in beide gevallen op dezelfde manier. In het eerste geval verwerk je de emotie, in het tweede geval delete je bovendien een stuk van een script waar je alleen maar last van hebt.
Stel jezelf nu eens een paar vragen als je spijt voelt.

1. Waar gaat dit gevoel over?

Ik denk dat ik de relatie met mijn baas/vriend op het spel heb gezet.

2. Vind ik het écht verkeerd wat ik (niet) heb gedaan?

     JA, ik vind het verkeerd ik had niet op de tafel moeten dansen. Ik wilde immers promotie maken.

            Kan ik bewijzen dat het verkeerd was?

                Ja – ik ben ontslagen.
                Nee – misschien vond mijn baas het wel leuk. Hij stond zelf ook te dansen.

    NEE, ik vind het niet verkeerd ik wilde alleen iets met mijn vriend bespreken wat me dwars zat. Ik vind niet dat het mijn schuld is dat hij nu boos op me is.

3. Kan ik een zinvolle actie ondernemen?

a.Ik kan gaan praten met mijn baas en mijn excuses aanbieden. Ik kan ook besluiten om niks te doen en af te wachten.
b.Ademhalen en bij mezelf blijven. Mezelf toestaan me weer goed te voelen. Erop vertrouwen dat alles altijd goed afloopt – op wat voor manier dan ook.

DE SPIJT AF LATEN VLOEIEN

Nadat we geluisterd hebben naar de boodschap, mogen we het gevoel van spijt loslaten. We hebben weer een stukje inzicht gekregen in onszelf en de wereld om ons heen, dankzij het bewust luisteren naar dit zogenaamd negatieve gevoelen. En daar mogen we best een goed gevoel over hebben!

© Roelien Reinders, Trancemissie
Like mijn FB-pagina Trancemissie – dat vind ik leuk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *