piekeren lost geen problemen op

Piekeren

Van mijn moeder leerde ik negatief affirmeren en piekeren. Verwacht maar niets, dan kan je ook niet teleurgesteld worden, zei ze regelmatig. Tientallen jaren later ben ik er eindelijk achter dat deze houding mij nooit geholpen heeft. Juist omdat ze niets verwachten, leven sommige mensen in een permanente staat van teleurstelling.

DE CONTROLE WILLEN HOUDEN

Ik ben jarenlang heel weinig geld gehad. Dan lag ik nachtenlang te piekeren over hoe de rekeningen nu weer betaald moesten worden. Elk dubbeltje draaide ik om in een poging zoveel mogelijk te bezuinigen. Als er onverwachts iets kapot ging in huis, raakte ik totaal in paniek. Daarom probeerde ik de situatie onder controle te houden door voortdurend op het slechtste voorbereid te zijn.

PIEKEREN IS NEGATIEF AFFIRMEREN

Als je piekert, dan concentreer jij je op alles wat je niet wilt. Je stelt je problemen voor en maakt ze groter en groter. In je gedachten zijn ze al realiteit. Je kan ze al zien en voelen. En wanneer de problemen zich dan eindelijk manifesteren, ben je blij dat je zo goed voorbereid bent. Zoals in mijn geval: ik wist precies hoe ik aan een goedkope wasmachine moest komen. Ik was bijna blij. Niet echt natuurlijk, want dat stond ik mezelf niet toe in die situatie.

JEZELF VOORBEREIDEN OP PROBLEMEN

Roep geen problemen over jezelf af door te veel aandacht te besteden aan alles wat mis kan gaan. Natuurlijk krijg je vroeger of later problemen. Dat hoort namelijk bij het leven, en daar leer je van. Als je een probleem krijgt, dan moet je een oplossing bedenken. Op dát moment. Krijg je door je problemen last van vervelende emoties zoals angst, teleurstelling, schaamte of verdriet? Als je leert om te gaan met je emoties hoef je er niet voor weg te lopen. Ze komen, en ze gaan ook weer weg.

AFFIRMATIES WERKEN WEL DEGELIJK

De gevestigde orde begint steeds meer te accepteren dat positief denken een gunstig effect heeft op hoe je je voelt. Dit heeft weer effect op wat je doet, wat je uitstraalt en wat je aantrekt. Positief denken heeft dus ook effect op je leefomgeving. Met een affirmatie neem je een klein stukje van je leefwereld wat je wilt veranderen. Dat formuleer je op een positieve manier, en alsof het al werkelijkheid is. Een bekende affirmatie is bijvoorbeeld: ik ben een winnaar!

WAAROM WERKT JE AFFIRMATIE NIET?

Een affirmatie werkt altijd. Een positieve affirmatie werkt, en een negatieve affirmatie werkt ook. Let dus op de volgende punten:

 1. het gevoel moet kloppen

De emotie is nog belangrijker dan de woorden. De emotie geeft beweging aan je wens. Hoe zou jij je voelen als je een winnaar was? Dit gevoel moet je oproepen. Dit bedoelen mensen waarschijnlijk wanneer ze zeggen:”Je moet er wél in geloven!”

 1. werk je affirmatie niet tegen

‘s Ochtends sta je voor de spiegel. Je voelt je super – een echte winnaar! Daarna ga je naar kantoor. Wat een k* baan. Ik háát mijn baas! Als ik de lotto zou winnen, zou ik nooit meer werken! Dit zijn allemaal negatieve affirmaties. Ze werken je positieve affirmatie tegen. En wat als het niet werkt? Wat een flauwekul allemaal! Dit is gepieker. Dit zijn ook weer negatieve affirmaties.

PIEKEREN AFLEREN

Wanneer je je realiseert dat piekeren je niet verder helpt, ben je al een grote stap verder. Piekeren werkt je tegen. Houd er mee op! Wees niet te streng voor jezelf als je te veel piekert, want het is een ingesleten patroon. Een script dat bij tijd en wijle kan gaan lopen. Doorbreek dit script!

 1. Herken het wanneer je piekert.
 2. Besef dat het een script is.
 3. Accepteer dat problemen bij het leven horen.
 4. Wees bereid om problemen op te lossen op het moment dat ze zich aandienen.
 5. Haal een paar keer diep adem.
 6. Kies een mooi gevoel. Als je niets bedenken kan, is dankbaarheid altijd goed.
 7. Hoe zou jij je voelen als je je blij/dankbaar/zelfverzekerd (of een ander wensgevoel) zou voelen? Als dit niet lukt: hoe zou iemand anders zich voelen die dit gevoel had? Op deze manier kom je steeds dichter bij je wensgevoel.

Hoe vaker je dit doet, hoe minder grip het piekeren op je zal krijgen. Vooral de eerste tijd zal het nog regelmatig gebeuren. Herken het dan als script, en als een onwenselijk patroon. Je zal dan steeds meer afstand van het piekeren kunnen nemen. Tot het op een gegeven moment helemaal uitdooft.

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

2 thoughts on “Piekeren

 1. Pingback: Trek het je wel aan - goede dingen aantrekken in je leven

 2. Pingback: 3 manieren om positief te blijven - omgaan met emoties - Trancemissie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *