onverwerkte emoties gaan je dwars zitten

Onverwerkte emoties

Als je vanaf je geboorte zou weten hoe je met je emoties om moest gaan, dan was het simpel. Je voelt een emotie, laat hem weer afvloeien en besluit daarna wat je met deze emotie gaat doen. Doordat je zo uitgebalanceerd bent komen er alleen maar goede gebeurtenissen en vriendelijke, liefdevolle mensen op je pad – en je leefde nog lang en gelukkig.

ONVERWERKTE EMOTIES ZETTEN ZICH VAST

Helaas heb je in het verleden dingen meegemaakt die heftige emoties opriepen. Net zoals iedereen. Omdat je niet wist hoe je met deze emoties om moest gaan, heb je ze genegeerd of onderdrukt. Onverwerkte emoties gaan echter niet zomaar weg, maar ze zetten zich vast in je lichaam. Ze vormen samen met andere onverwerkte emoties een warrige kluwen gemengde emoties. Ze veroorzaken chronische spanningen in je spieren, en zorgen voor buikpijn, hoofdpijn of andere klachten.

EEN PIJNLICHAAM VAN VASTZITTENDE EMOTIES

Al je onverwerkte emoties samen vormen een groot pijnlichaam (Eckart Tolle). Dit voel je als je je zonder aanleiding niet optimaal voelt. Het pijnlichaam is voor iedereen anders. Je kan je angstig voelen, kwaad of verdrietig. Het is zinloos om te proberen het pijnlichaam te analyseren: het lukt niet, en het zou niets oplossen.
Gelukkig kunnen we er iets aan doen.

VASTZITTENDE EMOTIES LOSLATEN

Er zijn een paar manieren om je vastzittende emoties los te laten. Voor elk van deze manieren geldt: voel wat er in je lichaam gebeurt en adem goed door. Elke keer dat je dit doet, laat je een stukje los. Zo voel je je emotioneel steeds vrijer!

BEWUSTWORDING VAN HET PIJNLICHAAM

Leer om het onderscheid te maken tussen een nieuwe emotie en het pijnlichaam. De boodschap van een nieuwe emotie is duidelijker, en de emotie stroomt beter: de emotie komt, en hij vloeit weer af. De boodschap van het pijnlichaam is niet meer te ontrafelen. Het is onzinnig om dit te proberen, want het gaat om boodschappen van lang geleden. Nu zijn ze achterhaald en niet meer belangrijk. Accepteer op zo’n moment dat je je pijnlichaam voelt. Zeg in jezelf tegen de gevoelens: Bedankt, je mag gaan. Probeer het bedankt ook echt te voelen.

DOE EEN BODYSCAN

Ga op je rug liggen met je handen langs je lichaam. In de yoga wordt dit wel de corps (lijk) houding genoemd, of de total relax. Begin bij je voeten en laat alle spanning (de onverwerkte emoties) los. Ga je hele lichaam zo door. Je zal merken dat er op sommige plekken spanningen zitten. Als je met je aandacht naar zo’n plek gaat kan dat heel erg vervelend voelen. Dat is een teken dat je op een goede plek zit. Blijf met je aandacht op die plek tot je echt niet meer kan. Blijf goed doorademen en houd je hele lichaam ontspannen. Adem dan nog 3 keer door voor je van die plek weggaat. Je hebt nu een stukje van je pijnlichaam opgelost. Ga dan met je aandacht naar een andere plek en herhaal het proces. Doe je ogen niet helemaal dicht, maar staar naar een punt op het plafond. Een minuut of 10 is een mooie tijd, maar ga vooral door als je merkt dat het goed gaat!

BEWEGING

Je fysieke lichaam en je emotionele lichaam zijn sterk met elkaar verbonden. Dat betekent dat wanneer je beweegt, je ook je emotionele energie in beweging zet. Door te bewegen kan je oude emotionele spanningen loslaten. Ga dansen, sporten of doe regelmatig een kundalini yoga set.

VOORKOMEN DAT EMOTIES ZICH VASTZETTEN

Wanneer je leert om beter met je emoties om te gaan, kun je negatieve gevoelens beter af laten vloeien op het moment dat je ze voelt of in de tijd daarna. Soms is het noodzakelijk om het voelen van je emoties uit te stellen, maar definitief onderdrukken is niet mogelijk. Onverwerkte emoties gaan je dwars zitten, net zolang tot je ze gevoeld hebt.

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

4 thoughts on “Onverwerkte emoties

  1. Pingback: Emoties en gevoelens spelen een belangrijke rol in je leven

  2. Pingback: emoties loslaten door je lichaam te ontspannen en een bodyscan te doen

  3. Pingback: Gevoelens en emoties willen een boodschap afgeven.

  4. Pingback: emoties loslaten door je lichaam te ontspannen en een bodyscan te doen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *