ontsnappen aan emoties is niet mogelijk

Ontsnappen aan emoties

Emoties worden je niet aangereikt op een fruitschaal, zodat je de beste en de mooiste eruit kan nemen. Daarom moet je regelmatig door een zure appel heenbijten. Jammer? Nee, want ook die emoties die niet zo goed smaken hebben je iets belangrijks te vertellen. Deze emoties zijn er speciaal en alleen voor jou, want het zijn jóuw emoties.

BANG ZIJN VOOR GEVOELENS

Emoties zoals verdriet en boosheid kunnen zo hoog oplopen dat we erdoor overspoeld lijken te worden. De emotie krijgt de overhand, en we doen en zeggen dingen waar we later spijt van hebben. Dit is een van de redenen om deze emoties niet te willen voelen.

Andere emoties zijn zo akelig dat zelfs het kleinste beetje heel bedreigend is voor ons zelfbeeld. Dit zijn gevoelens zoals schuld en schaamte. Als we die toelaten zijn we misschien niet eens meer waard om te leven. Zo ervaren we dat soms. Angst is ook zo’n bedreigend gevoel.

5 METHODEN OM EMOTIES NIET TE HOEVEN VOELEN

Er zijn een aantal manieren om te ontsnappen aan je emoties. Dat wil zeggen: om tijdelijk aan je emoties te ontsnappen.

1. uit je lichaam gaan
2. je gevoelens verdoven
3. je gevoelens negeren
4. anderen erbij betrekken
5. risicovolle situaties vermijden

1. UIT JE LICHAAM GAAN
Een emotie voel je altijd op een bepaalde plek in je lichaam, behalve als je zorgt dat je op tijd weg bent. Dit doe je door meteen in je gedachten te vluchten. Je kan dan bijvoorbeeld het gevoel gaan analyseren, rationaliseren of wegredeneren. Je kan ook iets totaal anders gaan doen. Stort je op een ingewikkeld vraagstuk of op je werk, zodat je de emotie vergeet. De emotie vergeet jou echter niet!

2. JE GEVOEL VERDOVEN
Alcohol is een bekend middel om gevoelens te verdoven. Als je verlegen bent, helpen een paar glaasjes je om je (tijdelijk) over je angst heen te zetten. Andere emoties kan het juist versterken. Dit zie je vaak bij verdriet en kwaadheid. Eigenlijk is alcohol dus helemaal niet zo’n geschikt middel om gevoelens te onderdrukken. Andere drugs lijken geschikter. Je negatieve gevoelens voel je niet meer, en een super euforisch gevoel komt er tijdelijk voor in de plaats.
Vervelende gevoelens zoals angst en verdriet voel je vaak bij je maag. Soms lijkt het alsof je daar een gat hebt dat opgevuld moet worden. Met chocola en zakken chips, bijvoorbeeld. Je voelt je weer eventjes compleet.
Natuurlijk verdwijnen deze onverwerkte gevoelens niet. Ze blijven trouw en geduldig wachten tot ze de kans krijgen hun boodschap aan jou af te leveren.

3. JE GEVOELENS NEGEREN
Ga keihard werken, of beul je af op de sportschool om te ontsnappen aan je emoties. In je bewustzijn is er nu geen plaats meer voor de ongewenste emoties. Deze vluchten in je onderbewustzijn, waar ze net zo lang op de loer liggen tot je wèl aandacht voor ze hebt.

3. ANDEREN ERBIJ BETREKKEN
In plaats van een emotie te voelen, kan je er ook een koffietafelgesprek van maken. Je neemt afstand van je gevoel en gaat het met je vriendinnen analyseren. Wat fijn dat je zulke goede vriendinnen hebt! Het lijkt net alsof je goed bezig bent geweest, omdat jullie uitgebreid behandeld hebben wat de oorzaak was van het gevoel, en of het al dan niet gerechtvaardigd was. En misschien zijn jullie wel tot de conclusie gekomen dat andere mensen zich voortaan anders moeten gedragen, zodat jij niet meer met deze emotie geconfronteerd hoeft te worden. Je emoties trekken zich echter niets aan van deze conclusies: ze willen gevoeld worden, niet geanalyseerd.

4. SITUATIES VERMIJDEN
Als je weet dat je bang wordt wanneer je in de winkel voor de kassa staat, of wanneer je een vreemde aan moet spreken, dan kan je besluiten deze situaties helemaal te vermijden. Natuurlijk beperk je jezelf daar veel te veel mee. Bovendien is dat geen garantie dat deze zelfde emotie niet een keer ergens anders opduikt.

EMOTIES TOELATEN

Probeer in elk geval een stukje van de emotie toe te laten, want emoties verdwijnen niet wanneer je ze onderdrukt. Samen met andere onverwerkte emoties versterken ze je pijnlichaam.
Blijf bij elk gevoel zoveel mogelijk in je lichaam, voel waar de emotie zich in je lichaam bevindt, en adem goed door. Geef jezelf ook tijd en rust hiervoor! Zo ben je op de goede weg.

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie