instinct en intuïtie zijn gevoelens uit verschillende bronnen

Instinct en intuïtie

Een vriendin van mij had lang geleden een heel vervelende ervaring met een vlasblonde man. Tientallen jaren later, op een feestje, wees ze mij op een man die op hem leek. “Pas op voor die man, hij deugt niet.”
“Hoezo, ken je hem dan?” vroeg ik. Dat bleek niet het geval. Ze antwoordde slechts: “Mijn voorgevoel bedriegt me nooit, Roelien. Dit is pure intuïtie.”

KOMEN ALLE GEVOELENS UIT DEZELFDE BRON?

Je kunt niet tegen iemand zeggen dat haar gevoel niet klopt. Een gevoel is een gevoel. Een gevoel wil je iets zeggen. Maar een intuïtief gevoel is iets anders dan een instinctief gevoel dat diep uit je onderbewustzijn komt.

Je intuïtie komt uit je hoger zelf, je instinct huist in je lager zelf.

INSTINCT

Angst is een emotie uit onze onderbuik. Een heel instinctief gevoel, dat ons al duizenden jaren helpt om in leven te blijven. Het is evolutionair bepaald dat negatieve gevoelens sterker dan positieve: als je gezellig bij het kampvuur zit met je tribe, zijn die aanstormende wolven toch echt belangrijker! Herinneringen van dergelijke gevaarlijke gebeurtenissen worden opgeslagen. Hierdoor kunnen we de volgende keer sneller handelen.

INTUITIE

Je intuïtie komt niet altijd als een gevoel. Je kan ook een boodschap krijgen in de vorm van een ingeving, een voorteken of een droom. Als het wel als een gevoel komt, dan is het stabieler dan een instinctief gevoel. Een intuïtief gevoel is geen emotie.

IS EEN INTUITIEF GEVOEL BETER DAN EEN INSTINCTIEF GEVOEL?

Vanuit je intuïtie heb je een beter overzicht over je leven. Hierdoor heb je een objectievere kijk en kan je beter beslissingen nemen. Je instinct staat echter dichter bij je lichaam. Als je deze gevoelens negeert, dan kan dat lichamelijke problemen opleveren waar je letterlijk ziek van kan worden.
Instinct en intuïtie moeten dus samenwerken!

JE INTUITIE ONDERSCHEIDEN VAN JE INSTINCT

Had mijn vriendin nu gelijk toen ze zei dat de man op het feestje niet deugde? Niet als haar gevoel puur en alleen op instinct gebaseerd was. Dan was er sprake van een vooroordeel, en zelfs van discriminatie op uiterlijke kenmerken. Let op de volgende aanwijzingen:

1. een heftige lichamelijke reactie

Wanneer je misselijk wordt of weg wil lopen, is dit een duidelijk teken dat je instinctieve lichaam hierbij betrokken is.

2. een instabiel gevoel

Een intuïtief gevoel is rustig en zeker. Als je twijfel op voelt komen, ga dan na of dit een instinctieve reactie is. Dit kan het gevolg zijn van oude, onverwerkte emoties.

3. boosheid

Boosheid uit je onderbuik is heftig en sterk. Het kan je veel energie geven en je krijgt er een echte adrenalinekick van. Uit intuïtieve bron is het veel koeler, veel afstandelijker. Je wordt er niet door meegesleept. Vergelijk het met wanneer je hond stout is geweest: je doet alsof je boos bent, wanneer je hem streng toespreekt, maar je bent niet echt boos.

4. korte termijn bevrediging

Je instinct zoekt een korte termijn oplossing. Wegrennen bijvoorbeeld, in plaats van het probleem op te lossen. Je intuïtie weet daarentegen dat onopgeloste problemen altijd terugkomen!

HOE HET AFLIEP

Toen ik dit alles met mijn vriendin besprak, werd ze heel, heel erg boos! Ze ontplofte bijna. Say no more!
_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

One thought on “Instinct en intuïtie

  1. Pingback: instinct en intuïtie - Omgaan met Emoties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *