omgaan met hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid

Bij het minste of geringste barstte mijn vader uit in een woede-aanval. Wij kinderen kregen dan een gigantische golf agressie over ons uitgestort. Heel af en toe kwam mijn moeder me achterna als ik weer eens huilend naar boven was gerend. Dan had je je vader maar niet boos moeten maken, zei ze dan. Dat was bedoeld als goede raad.

HOOGGEVOELIGHEID ONTWIKKELEN

Deze thuissituatie hielp me om mijn hooggevoeligheid te ontwikkelen.
Door stemmingen te peilen en de emoties van mijn vader te scannen, kon ik me op tijd onzichtbaar maken als zijn buien in aantocht waren. Niet dat ik dat altijd deed, maar dat is een ander verhaal.

HET NADEEL VAN HOOGGEVOELIGHEID

Hoogsensitieve personen voelen de emoties van anderen. Ze trekken ze aan. Na een middagje Kalverstraat komen ze dodelijk vermoeid thuis, omdat ze zoveel verschillende energieën geabsorbeerd hebben. Helaas zijn dat niet altijd prettige energieën.

HET VOORDEEL VAN HOOGGEVOELIGHEID

Hooggevoelige mensen zijn empatische mensen die zich goed in de positie van een ander kunnen verplaatsen. Dit is tegelijkertijd een valkuil. Iemand die er ellendig aan toe is, heeft er echt geen baat bij als jij je net zo ellendig voelt als hij. Je kunt deze persoon veel beter helpen vanuit een positie van kracht. Laat je dus nooit meeslepen door de ellende en het slachtofferschap van anderen. Dit maakt iedereen slechter.

OMGAAN MET EMOTIES VAN JEZELF EN ANDEREN

Op het moment dat jij je de gevoelens van anderen hebt aangetrokken, zijn het jouw gevoelens geworden – je kunt ze niet meer teruggeven. Ga dus net zo om met deze gevoelens, alsof het je eigen gevoelens waren. Voel ze, verwerk ze, en laat ze gaan.

JEZELF BESCHERMEN TEGEN EMOTIES VAN ANDEREN

Soms voel je emoties keihard binnenkomen. Heb je dat wel eens meegemaakt? Als jij je persoonlijke ruimte beter afschermt, dan kan je dat voorkomen. Je voelt de emoties nog wel, maar ze komen niet meer zo hard binnen.

AURAVERSTERKENDE OEFENINGEN

De ruimte om je heen is je persoonlijke ruimte. Als mensen hier binnenkomen, voelt dat vaak te dichtbij. Deze ruimte wordt ook wel aura genoemd. De aura dient als een bescherming op een fijnstoffelijk niveau. Een sterke aura laat minder negatieve energie door. Je kan beter beslissen wat je wel en wat je niet doorlaat. Zo blijf je beter bij jezelf.
De volgende reeks oefeningen komt uit de Kundalini Yoga – met dank aan pinklotus.org. De oefeningen zijn het meest effectief als je ze als set doet. Voor het allerbeste resultaat doe je ze 3, 11, 21, 40 of zelfs 90 dagen achter elkaar.
Het onderstaande fragment komt uit het boek Je mag stoppen! (met roken)

Driehoekdrukken – auraversterkende oefening 1

aura versterkenGa op je hurken zitten en zet je handen voor je op de grond neer.
Duw je vanuit die positie omhoog. Loop met je handen een stukje naar voren. Zet je voeten een stukje naar achteren, net zo lang tot je in een driehoekspositie staat. Probeer je hielen zoveel mogelijk op de grond te houden.
Til een been met een rechte knie op. Dit been moet nu een rechte lijn vormen met je rug. Adem uit terwijl je je armen buigt.
Je hoofd komt bijna op de grond. Adem in terwijl je jezelf weer omhoog brengt. Houd het been hoog. Ga hier anderhalve minuut mee door en wissel dan van been. aura-oefening hooggevoeligheidOok weer anderhalve minuut.
opmerkingen:
Dit is een heel zware oefening, en het is moeilijk om alles meteen goed te doen. Probeer er toch op te letten dat beide knieën recht zijn en dat je hiel op de grond staat. Zorg dat je benen en rug in een rechte lijn zijn. Het is niet erg als het niet meteen lukt – probeer de oefening gewoon elke keer een beetje beter te doen.
hooggevoeligheid - versterken auraSommige mensen lukt het niet om hun armen te buigen. Als dit bij jou het geval is, visualiseer dan dat je de beweging maakt. Oefening baart kunst – op een gegeven moment zal het beter gaan.
Coördineer de bewegingen met de ademhaling. Uitademen naar beneden, inademen naar boven. Dit is belangrijk. Als je spieren gaan trillen bij een van de oefeningen, is dat een bijzonder goed teken. Jij laat dan oude spanningen los. Stop niet, maar ga gewoon door.

Bedenk:
Ook als je een oefening niet perfect doet, heeft hij effect, maar het meeste effect heeft hij als je hem wél perfect doet. Dit kost, zeker bij deze oefening, wel wat tijd, maar je zult merken dat het elke keer beter gaat.

Pompen – auraversterkende oefening 2

Deze oefening kan zittend of staand gedaan worden. Je kunt in de kleermakerszit gaan zitten, zoals op de plaatjes, maar je kan ook op je hielen gaan zitten. Je kunt zelfs op een stoel gaan zitten. Zolang je je rug recht houdt, is elke positie goed.aura oefening TrancemissieGa zitten of staan en strek beide armen naast elkaar voor je uit. Houd beide handpalmen naar rechts. Haal dan je rechterarm onder je linkerarm door en grijp de linkerhand vast. Je linkerhandpalm wijst dan naar rechts, samen met de vingers van de rechterhand, die je hand vastgeklemd houden. Houd de ellebogen recht.
Til nu op de uitademing je armen omhoog in een hoek van zestig graden, op de uitademing laat je ze weer zakken in een hoek van zestig versterken aura Trancemissiegraden naar beneden. De beweging is snel, maar niet zo snel dat je het niet vol kunt houden. Ga hier drie minuten mee door.
Als de drie minuten om zijn, haal je diep adem. Houd beide armen recht omhoog en houd je adem in zolang je kunt.
Laat daarna je armen zakken.

opmerkingen:
Het pompen van de armen is voor de meeste mensen uitdagend, maar je kan het iets makkelijker voor jezelf maken door de beweging niet altijd vanuit dezelfde plek te initiëren. Er zijn drie punten van waaruit we de beweging kunnen maken: de schouders, de bovenarmen, en de handen. Dat laatste gaan we niet doen. Ga niet aan je handen trekken om je armen naar boven te krijgen. Dit is heel slecht voor je polsen.

voor vrouwen:
Door de beweging vanuit de bovenarmen te doen, zul je nooit last krijgen van slappe bovenarmen. Concentreer je op de spieren aan de bovenkant van je bovenarmen, en trek van hieruit je armen omhoog. Heb je hier zo weinig spieren dat dat echt niet lukt, visualiseer dan dat je de beweging maakt. Op een gegeven moment zal het lukken.

Achterzwaai – auraversterkende oefening 3

Ga zitten of staan met een rechte rug. Houd beide armen recht voor je uit, parallel met de grond, met de handpalmen tegen elkaar. Laat de handen oefening hooggevoeligheidelkaar niet raken. Zwaai ze op de inademing naar achteren, en op de uitademing terug naar voren. Houd je aandacht naar binnen gericht. Je kunt je ogen dicht doen, en deze dan richten op het punt tussen je wenkbrauwen – het derde oog. Doe de oefening drie minuten lang. Doe af en toe je ogen stiekem open om te controleren of beide armen nog steeds in het midden zijn als ze voor zijn, en of beide handen wel op dezelfde hoogte zitten.

opmerking:
Houd je armen parallel aan de grond bij het terugzwaaien. Als het te zwaar wordt kan je ze iets laten zakken, dat maakt de beweging een stuk eenvoudiger. Zo gauw je weer kan, doe je ze weer omhoog, parallel aan de grond.

Omgaan met hooggevoeligheid

Zorg allereerst dat impulsen van buitenaf niet meer zo hard bij je binnenkomen. Bovenstaande oefeningen zorgen er bovendien voor dat je beter bij jezelf kunt blijven. Realiseer je tot slot dat het niet zoveel uitmaakt waar de gevoelens die je voelt vandaan komen. Je moet er in alle gevallen mee om leren gaan.

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *