emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie

Nog niet zo lang geleden werd intelligentie uitsluitend afgemeten aan het IQ (intelligentiequotiënt) van een persoon. Aan het eind van de vorige eeuw werd duidelijk dat er nog een andere factor in het spel was: het EQ (emotioneel quotiënt). Mensen met een hoge emotionele intelligentie bleken veel meer succes en geluk te ervaren dan mensen die slechts een hoog IQ hadden. Wat kenmerkt een emotioneel intelligent persoon?

15 kenmerken van emotioneel intelligente personen

Ze hebben een goede emotionele woordenschat

Hoewel iedereen emoties ervaart, zijn er maar weinig mensen die deze precies weten te benoemen. Waar de meeste mensen zeggen dat ze zich slecht voelen, zeggen mensen met een hoge emotionele intelligentie bijvoorbeeld dat ze zich gefrustreerd, vermoeid, verslagen of nerveus voelen.

Ze zijn geïnteresseerd in mensen

Dit punt heeft veel te maken met empathie. Empatische mensen kunnen zich goed inleven in anderen, en weten daarom precies wat ze doormaken.

Ze houden van verandering

Emotioneel intelligente mensen zijn flexibel en kunnen zich makkelijk aanpassen. Ze weten dat de angst voor verandering verlammend werkt, en juist succes en geluk in de weg kan staan.

Ze kennen hun sterke punten en hun zwakheden

Wanneer je weet wat je zwakheden zijn, en hoe die getriggerd worden, kun je daar rekening mee houden. Als je je sterke punten kent en waardeert, kun je deze inzetten om anderen te inspireren en succesvol te zijn.

Ze kunnen anderen goed inschatten

Dit is een vorm van sociale intelligentie. Je kan de motivatie van anderen lezen, ook al ligt deze onder de oppervlakte.

Het is moeilijk om ze te beledigen

Mensen met een hoge emotionele intelligentie hebben zelfvertrouwen en laten hun zelfbeeld niet bepalen door omstandigheden buiten zichzelf. Hierdoor hebben ze een vrij dikke huid, terwijl ze ook hun grenzen goed kunnen bewaken.

Ze laten vergissingen los

Emotioneel intelligente mensen proberen te leren van hun vergissingen. Ze weten dat ze niet perfect zijn, en vergeven zichzelf.

Ze houden niet vast aan wrok

Wrok is een ziekmakende vorm van boosheid. Elke keer dat je aan de vervelende gebeurtenis of persoon denkt, wordt er in je lichaam een stresshormoon aangemaakt. Laat je wrok los.

Ze neutraliseren negatieve mensen

Mensen met een hoog EQ zijn in staat om op een onthechte manier om te gaan met altijd klagende, achterdochtige of kwaadaardige personen. Ze luisteren naar het standpunt van deze mensen op een zuiver rationele manier, en laten hen niet hun eigen humeur beïnvloeden.

Ze weten dat perfectie niet bestaat

Wanneer je streeft naar perfectie, is elk project gedoemd te mislukken. Vier in plaats daarvan de successen die je wél behaald hebt.

Ze gaan offline

Zonder e-mail en Facebook geniet je een momentje echte rust, waarin je lichaam en geest zich kunnen herstellen.

Ze drinken niet teveel koffie

Teveel koffie drinken veroorzaakt stress door het vrijmaken van adrenaline. Je verkeert voortdurend in een gespannen modus, en bovendien werkt je bakje niet meer als je het een keer ècht nodig hebt.

Ze slapen genoeg

Opscheppen over hoe weinig je slaapt is niet cool! Slaap is nodig om optimaal te kunnen functioneren. Je lichaam en geest herstellen zich tijdens de slaap.

Ze kappen negatieve innerlijke dialoog af

Een innerlijke negatieve dialoog is het voortdurend herhalen van negatieve affirmaties. Natuurlijk werkt dit averechts. Vervang deze dialoog door positieve affirmaties. Na een tijdje zullen de positieve gedachten de overhand krijgen.

Ze laten hun plezier door niemand bederven

Laat je niet uit het veld slaan wanneer mensen je goede humeur proberen te bederven door jaloezie of sarcasme. Jouw plezier is niet afhankelijk van de mening van anderen!

Samenvatting

Je EQ staat niet vast, maar kan van dag tot dag groeien. Hoe beter je met je emoties om leert gaan, hoe hoger je emotionele intelligentie wordt. Hoe meer je vasthoudt aan goede gewoontes, hoe sneller deze inslijten totdat ze een normaal onderdeel van je persoonlijkheid zijn geworden.

Bovenstaand artikel is een Nederlandse bewerking van een artikel van Travis Bradberry. Lees het oorspronkelijke artikel hier.

_________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *