oefeningen om positief te blijven

3 manieren om positief te blijven

Vind je het ook zo moeilijk om positief te blijven? Dit ligt niet aan jou, maar dit is evolutionair bepaald. Wanneer we 10.000 jaar geleden bij het kampvuur zaten na een lange dag vol jagen en voor de kinderen zorgen, was onze prioriteit niet om er een gezellig en sfeervol avondje van te maken. Overal kon immers gevaar op de loer liggen! Daarom moesten we voortdurend de omgeving scannen op de aanwezigheid van roofdieren en vijandige stammen. Tegenwoordig doet dit deel van onze geest nog steeds hetzelfde: het gaat op zoek naar mogelijke problemen. Kan je al je rekeningen wel bepalen, en weet je wel wat er allemaal mis kan gaan in je nieuwe baan? En is je vriend wel zo leuk als hij eruitziet? Deze natuurlijke reflex leidt tot piekeren – een gedrag waar je helemaal niets aan hebt. Integendeel.

Optimisten zijn gezonder en verouderen minder snel dan pessimisten. Onderzoekers van de Universiteiten van Yale en Colorado hebben bovendien aangetoond dat pessimisme zorgt voor een verzwakt immuunsysteem waardoor infecties en tumoren moeilijker te bestrijden zijn. Ook hebben optimisten meer maatschappelijk succes.

3 MANIEREN OM POSITIEF TE BLIJVEN

Martin Seligman van de Universiteit van Pennsylvania heeft onderzoek gedaan naar de positieve effecten van optimisme, en komt met een drietal aanbevelingen.

1. ONDERSCHEID FEITEN EN FICTIE

Neem even afstand om te kijken of je negatieve gedachten echt waar zijn. Heeft écht iedereen altijd een hekel aan je? Heb je echt altijd geld tekort? De waarheid is hoogstwaarschijnlijk dat je negatieve gedachten heel erg overdreven zijn. Het kan helpen om je gedachten op te schrijven, zodat je er objectiever naar kunt kijken.

2. FOCUS OP IETS POSITIEFS

Met het ontmantelen van de negatieve gedachten is er ruimte vrijgekomen. Vul deze op met een positieve gedachte. Het mag een gedachte zijn die te maken heeft met het issue, maar dat hoeft niet. Misschien zit je haar wel erg goed vandaag, of zingt de merel in je tuin heel mooi. Neem de tijd om van deze mooie gedachten –  en de bijbehorende gevoelens – te genieten.

3. CULTIVEER DANKBAARHEID

Een houding van dankbaarheid verlaagt het niveau van het stresshormoon cortisol met 23%. Maak er een gewoonte van om elke dag de tijd te nemen om dankbaar te zijn voor al je zegeningen.

POSITIEF BLIJVEN IS TE TRAINEN

Het doorbreken van een ingesleten patroon vergt tijd. Hoewel de oefeningen simpel zijn, zal je regelmatig een terugval meemaken, en jezelf betrappen op onnodige negativiteit. Wees niet boos op jezelf, maar ga gewoon weer terug naar de oefeningen. Na verloop van tijd wordt dit een nieuwe gewoonte.
__________
auteur:
Roelien Reinders
schrijver en coach Trancemissie
_________
bron: Travis Bradberry 3-Powerful-Ways-To-Stay-Positive

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *